Rydbo samhälle

Klicka på bilden för att se den förstorad.

Vägstyrelsen Danderyd, Täby, Östra Ryd August vid X

Vägstyrelsen i Östra Ryd, Danderyd och Täby gjorde 1930 ett studiebesök i Kungstorp nära Vellinge i Skåne för att studera en av Sveriges första betongvägar. Vägstyrelsens ordförande August Andersson vid ”X”.

Kurvan i Rydbo 30-tal webb F

I stationskurvan i Rydbo väntar förväntansfulla åskådare på tävlingscyklisterna i en stor nationell cykeltävling på 1930-talet. En etapp passerade Rydbo. Fotografen passade på att att ta bilden i lugn och ro innan cyklisterna kom, sedan fanns det inte tid.

Stationen från affären förr

Utsikt mot Rydbo järnvägstation 1977. Bilden är tagen från vindsfönstret på affären som revs samma år. Roslagsbanan var nedläggningshotad och underhållet av stationsbyggnaderna var kraftigt eftersatt.

Lokalen riv

En gång i tiden var ”Lokalen” Rydbos nöjescentrum. Här firade Idrottsföreningen och Röda Korset sina Bazarer och här har många firat sin 50-årsdag eller varit på nyårsfest. I slutet av 1950-talet tog allt slut och 1978 revs alltsammans.

Anslagstaval för

Anslagstavlan vid stationen har gamla anor. Den sattes upp på initiativ av Östra Ryds kommun redan på 1920-talet och var först och främst avsedd för kommunala meddelanden men senare fick även föreningar och klubbar annonsera här, dock efter godkännande av kommunalnämnden.

Rydborundan 1975

RIF mössa

Vid mitten av 1970-talet arrangerade Rydbo IF ett par stora skidtävlingar för ortsborna under namnet Rydbo-rundan. På bilden finns en hel del av dåtidens lokala kändisar Här ser vi bl.a. på den vänstra sidan Roland Hansson, Abbe Karlsson och Birgitta Algesten. På högra sidan syns bl.a. Astrid Lindström, Brollan Winberg, Kerstin och Bengt Nilsson, Kerstin Jonsson och Solveig Tolander. Många hade gula stiliga toppluvor på skidtävlingen. De var sponsrade av Lindströms Livs och såldes för en billig penning vid tävlingen.

Lars Ohly

Under 1970-talet hade idrottsföreningen en förtjänstfull ungdomsverksamhet i skolans gymnastiksal med bl.a. bordtenniskvällar. På bilden slår den inte helt okände Lars Ohly en serve under stor koncentration. Lars pappa, Harald Ohly, var präst i församlingen 1967-1974.

Bild (22)

Vid mitten av 1970-talet ordnade föreningen fotbolsmatcher mellan damer/mammor och knattar. På bilden syns t.v. Monica Palm gift med Anna Palms son Göran och t.h Michael Jonsson, son till Börje och Kerstin  Jonsson (Kvist). I mitten står domaren Lars Nicke Nilsson.


Ådalsbacken Ådalsbacken med utsikt över Kyrkfjärden. Bilden till vänster är tagen 1921, i mitten 1966 och bilden till höger är från 2012. Mycket är sig likt.

Ådalsbacken 1951

Ådalsbacken en snöig vinterdag 1951. Snön har på ett föredömligt sätt plogats av Vägförvaltningens folk från filialstationen vid Rydbo järnvägstation. Inte ett sandkorn kan skådas.     Molins-hus-SkogsborgRydbos första hus blev klart 1903 och uppfördes av fjärdingsmannen Karl Molin. I huset bodde senare folkskolärare Konrad Ekman efter sin pensionering från Rydboholms folkskola. Efter hans död 1953 bodde en kort tid Lena Danielsson i huset. Hon var  änka efter folkskolärare Knut Danlielsson. Huset revs 1977 för att lämna plats åt ett modernare hus. I huset har under kortare eller längre perioder bott många i socknen välkända personer som ex. Elias Svensson, Ivan Buss-Lasse Larsson, Åke Molin, Evald Lindström och makarna Fanny och Ernst Johansson.

Vimpel Rydbo

På 1950-talet var det mycket populärt med vimplar att hängas på ryggsäcken eller i radioantennen. All orter, små som stora, hade en egen vimpel – även Rydbo. Här är ett slitet exemplar av den gula varianten. Det fanns även en vit vimpel. Motivet fick bli Rydboholms slott som kommer från fotograf Elliord Mattssons välkända vykort från Östra Ryd-serien.

Dödsschaktet

Rydbos skidbacke kallades Dödsschaktet och låg i närheten av nuvarande vattentornet. Den ökända backen var populär för alla våghalsiga skidåkare ända sedan 1920-talet. Bilden är från 1958.

Baracken RIF

Vid Brovallen fick en utrangerad militär förläggningsbarack från andra världskriget tjäna som klubblokal och omklädningsrum åt Rydbo IF i mer än 30 år. Idrottsplatsen kallades under många år för Baracken.

Tennis 1933

Tennisspelare anno 1933 i moderiktig tennisklädsel för damer. Platsen är tennisplanen bakom affären vid järnvägstationen. Tennisbanan anlades och förbättrades i slutet av 1920-talet av Rydbo Intima Tennisklubb (RIT). Klubben upphörde 1930 men tennisplanen fanns kvar till 1990-talet.