Gods och Folk

Gods och folkGods och folk är författad av Lennart Lenke och  skildrar hundra år i Östra Ryds historia, mellan 1890-1990.  Här berättas om en socken som i sekler karaktäriserats av sina gods och deras namnkunniga ägare, men också om de strävsamma sockenborna som satt sin prägel på bygden.

Varför växte Rydbo stationssamhälle fram bokstavligen mitt i skogen? Varför stiftades lagen Lex Bogesund, som fick till följd att staten tilltvingade sig hela Bogesundslandet, från dess ägare Nils von Höpken? Och hur drabbades Östra Ryd av kommun-sammanslagningarna på 1950-talet?

Gods och folk blandar kommunala angelägenheter, i stort och smått, med vardagsliv och anekdoter. Här beskrivs fjärdingsmannens bedrifter, en barnmorskas öde och handelsmannens vedermödor. Här berättas om idrottsföreningens prestationer, brandkårens utryckningar och kommunalnämndens strider. Vi följer skolbarn och präster, och hälsar på hos bönder.

Med hjälp av otaliga källor och ett unikt och rikt bildmaterial visar Lennart Lenke att även en liten socken har en spännande historia som kan vara intressant långt utanför de egna gränserna.

Boken innehåller även 230 biografier över människor som varit verksamma i Östra Ryd. Boken är 17 x 24 cm och har 272 sidor. Rikt illustrerad. ISBN 978-91-637-3681-0


 BOKEN ÄR SLUTSÅLD !

Några enstaka exemplar kan fortfarande finnas i vissa bokaffärer eller i näthandeln.