Edmund Lenke

Klicka på bilden för att se den förstorad.
Familjen i Qvarsta nyEdmund Lenke föddes i Harbo 1887, som näst yngste barn i en syskonskara på nio barn. Hans far Lars J. Larsson hade en handelsbod i Kvarsta. På bilden ovan till vänster sitter Edmund längst fram i mitten. Bilden till höger visar Gamla Qvarsta där Edmund föddes och där familjen bodde mellan åren 1885-1907. Faderns handelsbod låg i den lilla tillbyggnaden till vänster. Harbo kyrkskola Fors affärI Harbo Kyrkskola lärde sig Edmund läsa, skriva och räkna för lärarinnan Agnes Martinell. Förutom i faderns affär i Kvarsta fick Edmund sina första praktiska erfarenheter som affärsman  i brodern Emil Larssons handelsbod vid Fors station (norr om Avesta). På trappan står Björkegren som Emil hyrde av (bilden till höger).

I Järlåsa kyrka gifte sig Edmund 1914 med Astrid Söderlund och de flyttade till Tuna gård i Åkersberga där de bodde i en av flygelbyggnaderna. Astrids yngre syster, Gunhild, hade något år tidigare flyttat till Åkersberga där hon senare gifte sig med Uno Gråberg, sedermera landsfiskal i Österåker.
Åkersberga affär
Mellan år 1914-1919 var Edmund innehavare av handelsboden vid Åkersberga järnvägstation. Affären byggdes 1901 i samband med att järnvägsstationen invigdes. På bilden till vänster står Astrid och systern Gunhild med första barnet Sven dinglande med benen utanför räcket. På trappan står biträdet och Edmund samt en okänd pojke. Bilden till höger visar handelsbiträdet på kontoret i affären i Åkersberga.
Brev. Åkersberg
1919 överlät Edmund affären till Edvard Jansson som tidigare bland annat haft en handelsbod i Brottby. Janssons affär fanns kvar i Åkersberga till 1968.

Kassabok 1921 affären1921 övertog Edmund Lenke handelsboden i Rydbo järnvägsstation efter Gottfrid Bodén. Den 3 maj öppnade han affären och i kassaboken ser man att den första kunden var Östra Ryds Kyrkokassa.

Redan efter något år i Rydbo byggde Edmund ett nytt affärshus  bredvid det gamla. Huset var helt anpassat med affärslokal på bottenvåningen och lager på övervåningen.

Rydbolund 1926 1

 

 

 

När den nya affären stod klar byggdes den gamla affärsbyggnaden om till bostad för handlanden och hans familj. Bilden är tagen från baksidan av affären och bland alla träd skymtas bostadshuset.

Räkningar

 

 

Vid mitten av 1930-talet låg ett litet café på andra sidan vägen vid affären. Här har cafét laddat upp med varor inför julen 1938 (till vänster).

1948 överlät Edmund affären till sonen Sven Lenke. Det gällde nu att ta in alla utestående fordringar. Med Einar Malmgren gjordes följande betalningsplan.

Hudson eight

1930 köpte Edmund bil. Det blev en pampig Hudson Eight med rak 8-cylindrig motor på 80 hk. Här har Edmund  fotograferat  hustrun Astrid framför bilen under en bilutflykt.

Hemvärnskontrakt

 

 

I samband med andra världskrigets utbrott beslöt regeringen 1940 att organisera ett hemvärn. En av de första hemvärnsmännen från Östra Ryd var Edmund Lenke. Hans ålder begränsade  karriären och han blev inskriven som överårig.

Edmund 1940Edmund Lenke dog 1956 och är begravd i Östra Ryd.